trešdiena, 2016. gada 24. augusts

Cik naudas ir vajadzīgs pārtikai - sabalansētam uzturam

Ja organisms ir vesels, Jums nebūs problēmu izvēlēties tieši to, kas Jums nepieciešams - ir tikai jāieklausās sevī. Tam nav nepieciešams milzu kapitāls, bet dažu veselīga uztura kritēriju iepazīšana. Piemēram, uztura piramīda, pēc kuras vadās visi dietologi. Tās pamatā ir dārzeņi un augļi, graudaugi, olbaltumvielām bagāti produkti. Augšdaļā, kurai jāpievēršas mazāk, ir saldumi un alkohols. Ja salīdzinām šo produktu cenas, redzam, ka veselīgi un sabalansēti veidojot savu ēdienkarti, mēs esam „spiesti” iepirkties lētāk. Pašmāju dārzeņi vasarā un rudenī, maize, cepta Latvijas maiznīcās, graudaugi, lai arī nākuši no ārzemēm - rīsi, griķi un lēcas -, gaļa un nedārgās zivis ir labs pierādījums.

Ja mēs vēlētos dzīvot tikai ar konfektēm, kūkām un saldējumu, mēs riskētu izdot daudz lielāku naudu, lai iegūtu vajadzīgo uztura apjomu. Bet vienveidīga pārtika kā jebkas, kas ir pārspīlētā vairumā mūsu dzīvē, nav pati labākā izvēle. Turklāt dietologa un zobārsta pakalpojumi ir dārgāki par finansiāli izdevīgāko un arīiespējami vieglāko variantu, kā saglabāt savu veselību. Ar neveselīgu, nepareizu pārtiku iekulsimies tikai lielākos izdevumos. Savukārt diētām organisms pretojas, ja tās ir pilnīgi pretrunā līdzšinējam dzīvesveidam. Tāpēc pie sabalansēta uztura jāpieradinās pakāpeniski.

Kas tad ir sabalansēta uztura pamatvērtības? 

Tie ir ogļhidrāti. Tradicionāli: maize, graudaugi, makaroni, augļi un dārzeņi. Īpaši vasarā nav grūti izvēlēties ne vien sabalansētu, bet arī garšīgu uzturu. Kartupeļi, burkāni, kāļi, kabači, rutki, bietes ir labākā Latvijas lauku labumu izvēle. 

Pārmaiņai - makaroni, putraimi, musļi. Nākamais nepieciešamais sabalansēta uztura pamatakmens ir olbaltumvielas. Tās vislabāk uzņemt ar šādiem produktiem: labas kvalitātes liesa gaļa, zivis, putna gaļa, rieksti, olas, pupas vai liesi piena produkti. Ikdienā no ļoti treknu produktu lietošanas uzturā vajadzētu izvairīties. Jāraugās arī uz slēpto tauku un sāls daudzumu produktos. Tāpat, kā saldinātajos un gāzētajos dzērienus slēpjas daudz cukura, tā arī čipšos, grauzdiņos, sālītajos riekstiņos ir tik daudz sāls, ka mums nudien to ēšanas reizēs nevajadzētu likt sāli nevienam ēdienam.

Tomēr bez sabalansēta uztura svarīgas ir arī fiziskās aktivitātes. Jāsporto vairākas reizes nedēļā, bet ikdienā jākustas, cik vien iespējams. Tad arī varēsim atļauties “žāvētu speķīti un kafiju” – ārsta Danilāna ieteiktos mazos grēciņus, kas, lietojot pa retam, dod prieku par ēdienu. Motivācijai der tieši aizliegtie produkti, protams, nepārspīlējot to daudzumu un lietošanas biežumu.
Un atcerēsimies – mēs ēdam, lai dzīvotu, nevis dzīvojam, lai ēstu.